Gebelikte gizli şeker, gestasyonel diyabet olarak da bilinir. Bu durum, gebelik sırasında normalde insülin direnci arttığında veya vücut insülini etkili bir şekilde kullanamadığında ortaya çıkar. İnsülin, kan şekerinin hücrelere girmesine yardımcı olan bir hormondur. Gebelik sırasında vücut, plasentadan salgılanan hormonlar nedeniyle daha fazla insüline ihtiyaç duyabilir. Bazı kadınların vücutları bu artan talebi karşılamakta zorlanabilir ve bu da gestasyonel diyabete neden olabilir.
Gestasyonel diyabet genellikle gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkar ve doğumdan sonra genellikle düzelir. Ancak, bu durum bazı kadınlar için kronik diyabete dönüşebilir veya ilerideki gebeliklerde tekrarlayabilir.
Gestasyonel diyabetin belirtileri şunlar olabilir:
Gestasyonel diyabet risk faktörleri arasında obezite, daha önceki gestasyonel diyabet geçmişi, aile öyküsü ve 35 yaşından büyük olma gibi faktörler bulunur. Gestasyonel diyabet riski olan kadınlar genellikle gebelik sırasında kan şekeri düzeylerini yakından izlemek ve diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak için önerilir. Bazı durumlarda, insülin veya oral hipoglisemik ilaçlar gibi tıbbi tedavi gerekebilir. Tedavi, sağlık uzmanı tarafından belirlenir ve izlenir.